ДРЖАВНА НАГРАДА ЗА ПЕЈАЧКИТЕ ВИОЛЕТА ТОМОВСКА И ВЕСНА ЃИНОВСКА-ИЛКОВА

Примадоната на Македонската опера и балет (МОБ) Весна Ѓиновска-Илкова и доајенката на македонската народна песна Виолета Томовска заедно со писателот Димитар Башевски, се добитници на високата државна награда “Св. Климент Охридски” во областа на културата и уметноста. Освен во областа на културата и уметноста наградата се доделува и во областа на воспитанието и образованието.

За доделувањето на државната награда “Св.Климент Охридски” за 2019, како највисоко признание за долгогодишни остварувања во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и унапредувањето на човековата околина и во социјалната дејност од јавен интерес на Република Македонија одлучил одборот на чело со академик Влада Урошевиќ.

Наградите на добитниците ќе им бидат врачени на 8-ми декември во 12 часот, во свечената сала на Собранието. Со добивањето на наградите пејачките се стекнуваат со право на национална пензија. Томовска според возраста ќе може веднаш да аплицира.

Author: FOLKCLUBTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *